XippiX.nl

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Winterbanden, verplicht in Nederland en Duitsland?

En hoe zit het met winterbanden bij onze buurlanden? Zijn winterbanden verplicht in Duitsland en België?

Steeds meer landen om ons heen stellen winterbanden verplicht. Maar heeft het ook daadwerkelijk zin om elk halfjaar je banden te wisselen?

Winterbanden zijn in Nederland nog niet verplicht, maar het is wel sterk aan te raden om hier gebruik van te maken. Zeker als de temperatuur onder de 7°C komt. Je banden hebben met winterbanden toch meer grip op de weg, waardoor je remweg ook een stuk korter zal zijn, en eerder tot stilstand komt.

Winterbanden nodig in Duitsland?

In Duitsland heb je winterbanden nodig van O tot O. Dit wil zeggen: van Oktober tot Ostern (Pasen).
Bij onze oosterburen is het verplicht om winterbanden te hebben. Ook hebben ze hiervoor de criteria gewijzigd.

De definitie van een goede winterband is volgens de Duitsers een band met het Alpine symbool. Een band alleen met M +S aanduiding is niet meer voldoende. Je kunt een perfecte winterband herkennen aan het logo wat bestaat uit een berg met een sneeuwvlokje.

Mocht je een winterband hebben met alleen een M +S notering, geen nood! De Duitsers hebben een overgangsregering ingevoerd, waardoor je tot 2024 nog met deze banden mag rijden (mits deze banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd).
Je moet echter wel opletten dat je de juiste banden hebt. Er bestaan namelijk ook zomerbanden met de vermelding M +S. Hiermee mag je dus niet rijden in Duitsland.

Winterbanden en profieldiepte

Hoe dieper het profiel, hoe meer grip. Dit is erg belangrijk. Winterbanden in Duitsland moeten een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. Geadviseerd wordt echter een profiel te gebruiken van 4 mm of meer. Hierdoor heb je nog betere grip, en worden glijpartijen voorkomen.

Wanneer winterbanden gebruiken?

In Nederland denken we al vaak dat je winterbanden moet gebruiken in de winter. Dit is natuurlijk ook zo, maar in Duitsland hebben ze dit iets breder getrokken. Duitsland heeft geen vaste winterperiode. Er kan altijd sprake zijn van winterse omstandigheden.

Boete in Duitsland rijden zonder winterbanden

In Duitsland wordt veel gecontroleerd op het gebruik van winterbanden of all seasonbanden. Je kunt dus ook al snel een boete krijgen. Voor het rijden op zomer banden in de winter staat een boete van 60 euro, en 1 strafpunt. Veroorzaak je overlast door niet op de juiste banden te rijden, dan kan dit oplopen naar 80 euro.

Wat echter nieuw is in de Duitse wet, is dat mocht je je auto uitlenen, dan kan de kentekenhouder ook een boete krijgen. Deze boete is dan 75 euro en 1 strafpunt op het rijbewijs.

Sneeuwkettingen in Duitsland

Sneeuwkettingen zijn in sommige gebieden verplicht in Duitsland. Deze moet je natuurlijk ook gebruiken. Let wel op dat de maximum snelheid met sneeuwkettingen 50 km/u is in Duitsland.

Hoe hard mag je rijden met winterbanden?

De snelheid is afhankelijk van het soort winterband. Je moet dus altijd rekening houden met de maximumsnelheid van de band. Als de snelheid lager is dan van de auto, moet deze met een sticker worden aangegeven op het voertuig.

Caravans en winterband in Duitsland.

In Duitsland hoef je geen winterbanden te hebben voor je caravan (wel aan te raden)

Winterbanden in België verplicht?

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden (net zoals in Nederland)

Like ons!